Madárpókok tartása

Mi az a madárpók?

Nem egy repülő pókról van szó, mint ahogy sokan gondolják. Nevét egy rajzról kapta, melyen egy falakó madárpók zsákmányát, egy kolibrit fogyasztja.
A hobbiban több száz faj található meg, amik közül biztosan mindenki megtalálhatja a neki valót. Külső jegyek alapján véve van színes, díszes, barna, fekete és még sok más színű madárpók. A belsőben, azaz a viselkedésben is vannak különbözőségek, akik közül van teljesen nyugodt faj/egyed és van, amelyik egy védekező pozíciójával próbálja elijeszteni azt, aki megzavarta.

Gyakran ismételt kérdések:

K: Mit eszik a madárpók?
V: Főként kisebb ízeltlábúakat, rovarokat, mint pl. tücsök, sáska, csótány, lisztkukac vagy gyászbogárlárva. Az eleségállat mérete ne haladja meg a pók testének méretét. Az emlősökkel való etetést mi NEM javasoljuk!

K: Milyen gyakran kell etetni?
V: A növendékeket hetente 1-2 alkalommal, felnőtt állatokat hetente, kéthetente 1 alkalommal ajánlatos etetni. Ha esetleg néhány hétig nem adunk az állatnak enni, sem okoz nagy problémát.

K: Melyik fajt ajánljátok kezdőknek?
V: Talajlakó madárpókok közül a Brachypelma nemből az albopilosum-ot, emilia-t és smithi-t, Grammostola nemből szinte kivétel nélkül mindegyik fajt, afánlakó madárpók közül a Psalmopoeus és a Tapinauchenius nemekből bármelyik fajt ajánljuk kezdők számára. Mindig azt szoktuk kihangsúlyozni, hogy NINCS kezdőpók! Azt válaszd ki, ami a legjobban megtetszik és amit szívesen nevelnél vagy tartanál!

K: Mekkora “lakást” alakítsak ki a pókom számára?
V: Talajlakó pókok számára alacsonyabb, szélesebb alapterületű üveg terráriumra vagy műanyag dobozra lesz szükséged. Alapterületének mérete a pók méretétől függ. A kisebb méretű talajlakó pókoknak (pl: Neoholothele incei) 15x15x15cm-es, a közepes méretűeknek (pl: Brachypelma smithi/hamorii) egy 25x25x25cm-es, a nagyobb méretű talajlakó pókok (Pl Phormictopus vagy Theraphosa fajok) esetében egy nagyobb, 35x35x25cm méretű terrárium vagy műanyag doboz már megfelelő. A fánlakók pókoknak a kisebb alapterületű, magas terráriumokat vagy dobozokat ajánljuk. Egy kisebb méretű fánlakó póknak(Pl: Tapinauchenius gigas) megfelelő egy 15x20x25cm-es, a nagyobb méretűeknek(Pl: Poecilotheria ornata) ajánlott egy 25x25x30-30cm-es terrárium vagy doboz ajánlott. A méretek a minimális berendezésű lakhelyek kialakításához megfelelőek. Ha több tereptárgyat, esetleg növény szeretnél elhelyezni a terráriumban/dobozban, akkor ajánlott a terráriumok méretének növelése.

K: Mire van szüksége a póknak a terráriumban?
V: Elhelyezhetünk búvóhelyet, másnéven bújkálót, ami talajlakó pókok esetében egy félbevágott kókuszdió, egy nagyobb méretű fa, ami alá bebújhatnak. Fánlakók pókok esetében általában hosszabb, függőlegeseb felállított/döntöt fakérgeket vagy fákat használnak. Az itató használata a felnőtt állatoknál szinte minden esetben ajánlott, aminek a alapterülete ne haladja meg a pók méretét. A benne lévő vizet 2-3 naponta érdemes friss folyadékra cserélni. Ha nem szeretnél itatót tartani, a talaj egy részét(negyedét) tartsd nedvesen, ebből a madárpók fel tudja venni a megfelelő mennyiségű folyadékot.