Madárpókok tartása

Mi az a madárpók?

Nem egy repülő pókról van szó, mint ahogy sokan gondolják. Nevét egy metszetről kapta, melyen egy falakó madárpók zsákmányát, egy kolibrit fogyasztja.
A hobbiban sok faj található meg, amik közül mindenki megtalálhatja a neki valót. Külső jegyek alapján véve van színes, díszes, barna, fekete és még sok más színű madárpók. A belsőben, azaz a viselkedésben is vannak különbözőségek, akik közül van teljesen nyugodt faj/egyed és van, amelyik egy támadóállással próbálja elijeszteni azt, aki megzavarta.

Gyakran ismételt kérdések:

K: Mit eszik a madárpók?
V: Kisebb ízeltlábúakat vagy – elsősorban terráriumi körülmények között – apró emlősöket pl.: tücsök, lisztkukac, gyászbogárlárva, napos egér.

K: Milyen gyakran kell etetni?
V: A növendékeket hetente 1-2 alkalommal, felnőtt állatokat hetente, kéthetente 1 alkalommal ajánlatos etetni.

K: Melyik fajt ajánljátok kezdőknek?
V: Talajlakó madárpókok közül a Brachypelma nemből az albopilosum-ot, emilia-t és smithi-t, Grammostola nemből szinte kivétel nélkül mindegyik fajt, afánlakó madárpók közül a Psalmopoeus és a Tapinauchenius nemekből bármelyik fajt ajánljuk kezdők számára.

K: Mekkora “lakást” alakítsak ki a pókom számára?
V: Talajlakó pókok számára alacsonyabb, szélesebb alapterületű üveg terráriumra vagy műanyag dobozra lesz szükséged. Alapterületének mérete a pók méretétől függ. A kisebb méretű talajlakó pókoknak (pl: Holothele incei) 15x15x15cm-es, a közepes méretűeknek (pl: Brachypelma smithi) egy 25x25x25cm-es, a nagyobb méretű talajlakó pókok (Pl Pamphobeteus vagy Theraphosa fajok) esetében egy nagyobb, 35x35x25cm méretű terrárium vagy műanyag doboz már megfelelő. A fánlakók pókoknak a kisebb alapterületű, magas terráriumokat vagy dobozokat ajánljuk. Egy kisebb méretű fánlakó póknak(Pl: Tapinauchenius gigas) megfelelő egy 15x20x25cm-es, a nagyobb méretűeknek(Pl: Poecilotheria ornata) ajánlott egy 25x25x30-30cm-es terrárium vagy doboz ajánlott. A méretek a minimális berendezésű lakhelyek kialakításához megfelelőek. Ha több tereptárgyat, esetleg növény szeretnél elhelyezni a terráriumban/dobozban, akkor ajánlott a terráriumok méretének növelése.

K: Mire van szüksége a póknak a terráriumban?
V: Az itató használata szinte minden esetben ajánlott, aminek a alapterülete ne haladja meg a pók méretét. A benne lévő vizet 2-3 naponta érdemes friss vízre cserélni. Elhelyezhetünk búvóhelyet, másnéven bújkálót, ami talajlakó pókok esetében egy félbevágott kókuszdió, egy nagyobb méretű fa, ami alá bebújhatnak. Fánlakók pókok esetében általában hosszabb, függőlegeseb felállított/döntöt fakérgeket használnak.